Wat is upcycling? - Sigma Aarde (2024)

Inhoudsopgave

Introductie

Upcycling verwijst naar verschillende processen waarbij een ‘oud’ product wordt omgezet in een ‘nieuw’ product. Fabrikanten van geüpcyclede materialen passen de oude producten aan en geven ze een tweede leven door materialen, componenten en voorwerpen te mengen en samen te voegen en er iets nieuws van te maken. Op andere manieren vertegenwoordigt het materialen die op een creatieve en andere manier opnieuw kunnen worden aangepast of opnieuw kunnen worden gebruikt. De levensduur van upcycled producten wordt daardoor verlengd.

Wat is upcycling? - Sigma Aarde (1)

Een product upcyclen betekent het hergebruiken op een manier die de oorspronkelijke waarde ervan verhoogt. Upcycling ondersteunt een circulaire economie. Een circulaire economie is een economie waarin producten en goederen eindeloos worden hergebruikt en een nieuwe bestemming krijgen, in plaats van dat ze na slechts één gebruik worden weggegooid. Upcycling is duurzaam omdat we bij upcyclingprocessen gebruiken wat we al hebben, in plaats van de aarde voortdurend te plunderen voor hulpbronnen.

1. Upcycling in de mode

Productieprocessen in de mode-industrie vereisen grote hoeveelheden water, energie, vervuilende chemicaliën en andere hulpbronnen. De mode-industrie is een van de industrieën die de meeste milieuvervuiling veroorzaakt. De toeleveringsketen van de mode-industrie is vaak niet ethisch. Daarom komt upcycling als een oplossing voor alle problemen van de industrie. Kleine ambachtslieden profiteren ervan.

Mensen geven beschadigde kleding af die ze niet meer kunnen dragen bij upcyclingcentra. In de centra demonteren de werknemers het textiel en hergebruiken het om nieuwe kledingstukken, koffers of wat dan ook te creëren wat hun creativiteit hen maar toestaat.

2. Upcycling van meubels

Upcycling van meubels verwijst naar het nemen van oud, verspild en kapot meubilair en het opnieuw gebruiken ervan. Geüpcycled meubilair kan bestaan ​​uit kapotte kasten waarvan je de planken in de muur kunt schroeven om als plantenhouders te gebruiken, of je kunt ze zelfs beschilderen en ophangen als decoratiestukken. Van elk huishoudelijk en kapot meubelstuk kan iets nieuws voor uw huis worden gemaakt.

3. Industriële upcycling

Een paar productieorganisaties werken eraan om het afval te hergebruiken in producten die opnieuw in de consumentencyclus terechtkomen. Er zijn organisaties die afvalinzamelingsprogramma's plannen voor afval dat onmogelijk te recyclen is. Vervolgens produceert de organisatie uit het afval verschillende producten, van parkbanken en etuis tot draagtassen en voedselverpakkingen.

Upcycling versus. Recycling

Bij recycling worden materialen als metaal, papier, glas en plastic afgebroken. De producten die uit recycling zijn ontstaan, zijn doorgaans van inferieure kwaliteit ten opzichte van het originele product. Aan de andere kant breekt upcycling geen materialen af. In plaats daarvan wordt het materiaal op een modieuzere manier gesorteerd en hergebruikt, waardoor de geüpcyclede producten een hogere waarde krijgen.

Ook al helpt recycling de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt te verminderen, toch gaat er nog steeds CO2-uitstoot mee gepaard. Upcycling draagt ​​in theorie bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. We verminderen de CO2-uitstoot door upcycling, omdat we de levensduur van de producten, materialen en componenten verlengen. We besteden ook minder energie aan het winnen en omzetten van materialen in producten.

Bovendien verbruiken en stoten we bij gerecyclede materialen of materialen die bestemd zijn voor recycling een grote hoeveelheid energie uit als gevolg van het transport, de sortering, de reiniging, het smelten en de zuivering van de producten. Maar bij upcycling besteden we relatief minder energie, omdat het enige proces dat hier plaatsvindt het reinigen en monteren/demonteren van onderdelen is.

Welke voordelen heeft upcycling voor de planeet?

Upcycling komt de planeet ten goede. Het heeft twee dingen tegelijkertijd bereikt:

1. Het creëert nieuwe producten

2. Er worden materialen gebruikt die we al hebben bij het maken van die producten

Door oude producten een nieuw leven te geven, verminderen we de noodzaak om hulpbronnen uit de aarde te halen en niet-duurzame materialen zoals plastic te gebruiken om nieuwe producten te maken. Denk eens aan hoe sommige bedrijven tegenwoordig schoenen produceren van oude plastic waterflessen. Upcycling kan ons daar ook helpen ons plastic afval te verminderen.

Er zijn drie belangrijke voordelen van upcycling. Zij zijn:

1. Minimaliseert de winning van natuurlijke hulpbronnen

Wanneer u voor upcycling kiest, kiest u ervoor om de winning van grondstoffen en de creatie van synthetische materialen te verminderen, omdat we al hebben wat we nodig hebben. Dit kan een grote bijdrage leveren aan het duurzamer maken van onze industrieën. Met upcycling kunnen industrieën het aantal hulpbronnen dat ze verbruiken verminderen. Denk eens aan alle bomen die we van de ondergang kunnen redden als we ervoor kiezen om in onze huizen geüpcyclede meubels van gebruikt hout te hebben.

2. Vermindert afval op stortplaatsen

Upcycling zorgt ervoor dat producten niet op de vuilstort belanden. We kunnen plastic maar één of twee keer recyclen voordat het op de vuilstort belandt. Upcycling redt kunststoffen van dit lot. Producten kunnen met upcycling veel langer meegaan dan met recycling.

3. Minder COXNUMX-uitstoot

Met upcycling helpen we natuurlijke hulpbronnen te behouden en de behoefte aan productie te verminderen.

Het omzetten van grondstoffen in nieuwe producten leidt tot het vrijkomen van koolstofemissies. In de Verenigde Staten zijn productie-eenheden verantwoordelijk voor 23% van de totale CO2-uitstoot van het land. Zelfs recycling leidt tot koolstofemissies. Upcycling daarentegen is een productieproces met de minste CO2-uitstoot.

Hoe kun je upcyclen?

Wat is upcycling? - Sigma Aarde (2)

Upcycling kan in eerste instantie voor iedereen ingewikkeld lijken. Hoe kun je van plastic flessen schoenen maken? Maar maak je geen zorgen. Er zijn talloze directe en indirecte manieren waarop u kunt bijdragen aan upcycling en een circulaire duurzame economie.

1. Winkel bij bedrijven die upcyclen

Dit is de gemakkelijkste manier om te upcyclen. Als je geen slimme vingers hebt om al die doe-het-zelf-items uit de upcycle-video's op YouTube te maken, doen veel bedrijven dat werk voor je.

Sommige schoonheidsbedrijven gebruiken kant-en-klare materialen zoals gemalen koffiebonen in hun huidverzorgingsproducten. Er zijn zelfs geüpcyclede kleding- en voedselmerken waar je kunt winkelen.

Wanneer u ervoor kiest om te winkelen bij een bedrijf dat upcyclet, draagt ​​u bij aan een duurzamere industrie. Bovendien vertelt het retailers dat consumenten geüpcyclede artikelen eisen. Het dringt aan op het implementeren van duurzamere praktijken in hun productiemethoden. In een 2019 Forbes enquête, 93% van de wereldwijde consumenten verwachten dat meer merken sociale en milieukwesties zullen ondersteunen.

2. Geef oude spullen een nieuwe bestemming

Als je slimme vingers hebt, zijn er veel eenvoudige projecten die je thuis kunt proberen. Er zijn veel ideeën online beschikbaar, zoals het veranderen van oude vloerkleden in een prikbord, het gebruiken van oude T-shirts om hangende plantenhouders te maken, of het naaien van een draagtas van plastic zakken. De mogelijkheden voor upcycling zijn eindeloos.

  • Wat is upcycling? - Sigma Aarde (3)

    Dr. Emily Greenfield

    Dr. Emily Greenfield is een zeer ervaren milieudeskundige met meer dan 30 jaar ervaring in het schrijven, beoordelen en publiceren van inhoud over verschillende milieuonderwerpen. Ze komt uit de Verenigde Staten en heeft haar carrière gewijd aan het vergroten van het bewustzijn over milieukwesties en het bevorderen van duurzame praktijken.

    Bekijk alle berichten

Wat is upcycling? - Sigma Aarde (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6219

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.